Сочинський рецепт кави по-східному

3-30-2018


Поїхавши в південні краї Росії і наслухавшись розмов про шанування там каву по-східному, я повний натхнення та ідей зібрався писати різноманітні пости з особливостями його приготування. Тут cafeboutique.ua/kofe ви зможите придбати смачну каву.

Причиною посвячення тижневої відпустки не звичним для мене проб еспрессо, кави по-східному, став розмову зі знайомим. Байка це чи дійсність можна перевірити тільки побувавши в такому будинку. Тому залишу резюме по діалогу як одну з версій. Суть його полягала в наступних словах:

В імеретинській долині існує звичай розмовляти з гостем під чашечку кави. Як тільки незнайомець перейшов поріг будинку та його зустрів господар, господиня біжить на кухню готувати напій. Причому каву постійно оновлюють, інакше розмови не вийде.

Після перших двох-трьох чашок склалося цікаве враження — кава п’ється як звичайний напій, який можна вживати склянками. Від його великої кількості немає особливих змін в організмі і звичні почуття після сумірного кількості еспресо не відвідують.

Ну все, думаю: «Прийду я в першу-ліпшу кав’ярню і побачу перед собою якщо не дівчину в східних нарядах, то, принаймні, всі необхідні для приготування кави по-східному причандали».

Не тут то було. По-перше, кава по-східному є далеко не у всіх кафе, які на олімпійському узбережжі голосно величають «Їдальні». По-друге, спосіб приготування бажаного напою навіть у дорогих ресторанах декілька мене збентежив. Бажане:

кава по-восточному1 Havva Kaba (United Kingdom) – Cezve/Ibrik Coffee кави по-восточному3
як зазвичай не співпало з дійсним. На березі Імеретинській долини каву готують наступним чином: в пластмасовий чайник об’ємом близько 0,5 л наливають необхідну кількість води, обсяг якої, очевидно, залежить від кількості таких естетів як я, потім кидають у нього потрібну кількість ложок кави дрібного помелу і цукор за бажанням клієнта. Вже що-що, а «скільки вам додати цукру?» мене запитували скрізь.

Після скипання кавової субстанції, її розливали у фарфорові чашечки і подавали. Практично завжди в якості посуду виступали білосніжні порцелянові чашечки з тонкими стінками.

Я навіть фотку схожих чайників знайшов, що від ресторану до ресторану змінювали свій колір. Зі зрозумілих причин, господарі були категорично проти моїх зйомок заляпанных кавовій рідиною оригіналів. На питання «наскільки спосіб приготування їх ресторану близький до оригінального» в мою адресу сипалися сором’язливі посмішки.

Смак у різних ресторанах у напою, який в меню значився як «кава по-східному», був різний і деякі екземпляри мені навіть сподобалися.
Джерело: cafeboutique.ua